דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אילוף כלבים - חינוך גורים - גמילה מצרכים 

מאת    [ 21/04/2011 ]

מילים במאמר: 1027   [ נצפה 5132 פעמים ]


אילוף כלבים - חינוך גורים - גמילה מצרכים 
מאת: אורי מגד - מאלף כלבים ומומחה בטיפול התנהגותי

גורי כלבים באופן טבעי לא מכירים דבר אחר מלבד עשיית צרכים באזור המחייה שלהם. מרגע ההמלטה הגור מבצע את צרכיו בצמוד לשגר וככל שעוברים הימים הגורים למדים כי יש לבצע את הצרכים באזור מעט מרוחק, בדרך כלל מדובר במטרים ספורים מאזור הרביצה. ככל שעובר זמן, גור אחד מחקה את השני ונוצרים מעין "שירותים ציבוריים" בפינה המרוחקת. חשוב להבין כי מרגע ההמלטה ועד הגעת הגור לביתכם, הוא לא מכיר מושג אחר ולכן לא יודע דבר על עשיית צרכים מחוץ לבית, דרושה התחשבות. צעקות, הצמדת אפיו של הגור לשתן ושיטות אגרסיביות אחרות לא יעזרו לגור להבין דבר ואף עלולות לגרום לבעיות התנהגות בהמשך. 

הרעיון המרכזי בגמילה מצרכים היא ראשית לגרום לגור להבין שמחוץ לבית כיף, נעים וטוב לבצע את הצרכים ושנית לתחום את הגור בבית בטריטוריה קטנה יחסית. כיצד יבין הגור שכדאי לו לעשות צרכים מחוץ לבית? בכל טיול שלכם עם הגור החדש קחו מעט חטיפים בכיס (חתיכות נקניק, פסטרמה, חטיפים מחנות החיות או כל דבר שהכלב יאהב לאכול ויקשר לחוויה חיובית). טיילו עם הכלב באזורים מגוונים; דשא, עשבייה, מדרכות, חניות בטון ואחרים כדי שהכלב יתרגל לבצע צרכים על קרקע קשה וגם רכה. ברגע שהכלב ביצע את צרכיו חזקו אותו. לחלקכם הדבר הבא בוודאי יישמע הזוי אך עליכם לחזור עליו בכל פעם שהגור מבצע את צרכיו. אמרו בקול גבוה וחיובי: "יופי, פיפי טוב", "כל הכבוד רקסי", "יופי קקי טובה" או כל דבר אחר שיישמע לכלב כאמירה חיובית, מעודדת ומיד תנו לו את החטיף. עם הזמן ולעתים אף לאחר פעמיים שלוש הכלב יבין שכשהוא מבצע את הצרכים בחוץ הוא מרצה אתכם, מקבל יחס חיובי, מדובר בחוויה ובקיצור - תמיד כיף לבצע צרכים בחוץ.

במקביל לטיולים חשוב שבבית הגור לא יוכל לבצע את הצרכים. בנקודה זו גיל הגור הוא קריטי וחשוב לבצע את הדברים ביחס לגילו ואסביר. לגור בן חודשיים שלושה אין כלל יכולת איפוק ולכן אין טעם בכך שתנסו לגרום לו להתאפק עד שיגיע לגיל מתאים. לאחר שהגור בגר והוא בן 3 -4 חודשים יש לו יכולת איפוק של כ - 3-4 שעות, בגיל 5 חודשים כ - 5 שעות וכו'. ברגע שהגור בין 7-8 חודשים כבר יש לו יכולת איפוק של כ - 8 שעות ואז שלושה טיולים ביום הם פתרון אידיאלי. על פי האמור לעיל עליכם לתכנן כמה שעות הגור ישהה בטריטוריה קטנה יחסית על פי השיטות שאפרט בהמשך ולהוציאו מהבית בכל מספר השעות שהוא יכול להתאפק. גור בן 3 חודשים לצורך העניין צריך לצאת כ - 8 פעמים ביום (שמונה טיולים כל שלוש שעות - 24 שעות ביממה). אחזור על כך שוב, טריטוריה קטנה היא אחד הדברים החשובים ביותר בהליך הגמילה מצרכים אם יוצאים מנקודת הנחה שלא רוצים שהכלב יבצע כלל צרכים בבית. במידה וישנם "פספוסים" כלומר, הכלב ביצע את צרכיו במהלך התהליך פעם-פעמיים, אל תתיאשו, החשוב מכל הוא העקביות וההרגלים שתקנו לגור החדש.

אז איך ניצור טריטוריה קטנה לגור? איך זה קורה בפועל? להלן מספר שיטות:

1. שיטת העיתונים - השיטה המיושנת והמוכרת, תוחמים את הגור במקום קטן יחסית עם הרבה עיתונים. לאחר שמבצע את הצרכים על העיתונים מזיזים את העיתונים עליהם לא ביצע את הצרכים ומשאירים מעט עיתונים באופן יחסי עליהם כן ביצע. עם הזמן מורידים עוד ועוד עיתונים עד שהגור מבצע את הצרכים במקום אחד ורק על העיתון כפי שהתרגל. ברגע שיש מקום אחד ספציפי והוא התרגל לבצע צרכים על העיתון אפשר ל"נייד" את העיתון למקומות אחרים בבית הקרובים יותר לדלת. ככל שיעברו הימים נקרב את העיתון לדלת ולאחר מכן מחוץ לדלת ואל הגינה מחוץ לבית. ברגע שהגור מבצע את צרכיו מחוץ לבית ניפטר מהעיתון, הגור למד לבצע צרכים מחוץ לבית גם ללא עיתון.
2. שיטת הקשירה הקצרה - השיטה מבוססת על מקום רביצה קטן, הכלב קשור באחת הפינות בבית (90 מעלות) ומשוחרר מהקשירה לצרכים מחוץ לבית, הקשירה כפי שאסביר בהמשך תלויה בגודל הכלב. רצוי שלא יהיו ספות לכרסם או היסחים אחרים בסביבת הכלב בזמן שהוא קשור. מקום הרביצה חייב לשדר לגור חוויות חיוביות, השאירו שם צעצועים, הניחו בו את השמיכה האהובה עליו, האכילו אותו שם בחטיפים על מנת שירגיש "בבית". לאחר שקיבעתם את וו הקשירה לקיר במרחק 5-10 ס"מ מהרצפה על מנת שהגור חלילה לא ייחנק, קשרו רצועת ברזל של 50 ס"מ פחות או יותר, תלוי בגודל הכלב. במידה ותקשרו את הכלב ברצועת בד, קיים החשש שהכלב יכרסם את הרצועה. לאחר שהכל מוכן קישרו את הכלב והוציאו אותו מספר הפעמים הנחוץ ביום כפי שכבר ציינתי קודם. ככל שיעבור הזמן נשאיר את הכלב זמן ארוך יותר לא קשור וזמן קצר יותר קשור עד שנוכל לשחרר אותו בבית לאורך כל שעות היום והלילה. 
3. שיטת גדר הגורים - כמו שיטת העיתונים גם כן מבוססת על תחימת הגור במקום קטן רק שכאן נבצע זאת באמצעות גדר גורים, ניתן לרכוש אותה בהום סנטר, אייס וחנויות חיות ברחבי הארץ. בהתאם לגיל הגור כפי שכבר ציינתי קודם נוציא אותו לטיולים, נחזק אותו כפי שציינתי בזמן עשיית הצרכים וכשנחזור הביתה נחזיר אותו לגדר הגורים. במהלך היום הגור שוהה בתוך הגדר, רצוי שהמקום יהיה קטן מספיק כדי שלא יוכל לבצע את צרכיו במקום אחד ולרבוץ במקום אחר בתוך הגדר. ככל שיעבור הזמן נשאיר את הגור זמן רב יותר מחוץ לגדר גורים (כמובן לאחר שביצע את צרכיו מחוץ לבית) וזמן קצר יותר בגדר הגורים עד שלא נזדקק לה כלל.
4. כלוב טיסה - רצוי להיעזר באיש מקצוע לצורך שימוש בשיטה זו, גור כלבים עלול לפתח בעיות התנהגות אם תהליך ההרגלה לכלוב טיסה לא מתבצע בצורה נכונה. השיטה מבוססת על "מקום בטוח" לגור, נרגיל את הגור לכלוב הטיסה כשבתחילה הוא פתוח (יש לפרק את כלוב הטיסה לשני חלקים עליון ותחתון). נוכל לעשות זאת באמצעות חיזוקים מילוליים, חטיפים בתוך כלוב הטיסה ובדרך אליו, החשוב מכל הוא שהגור יבין שזה המקום הבטוח שלו, מקום שכיף להישאר בו. ככל שיעבור זמן הגור יישן בכלוב טיסה ביום ובלילה, הכלוב יכול להישאר פתוח במהלך היום על מנת שהגור יחליט בעצמו היכן נוח לו לרבוץ. כלוב טיסה היא שיטת גמילה פרקטית ואפקטיבית כיוון והוא יכול לשמש אותנו גם לנסיעות, טיסות, ימים של בדיקות וטרינריות או בזמן שיש אורחים ואתם לא רוצים שהגור יסתובב לכם בין הרגליים.

בכל שיטה שתבחרו, ללא התמדה וביצוע מדויק של אותם הדברים יום אחרי יום, התהליך ייארך חודשים ואולי גם אז לא תגיעו לתוצאות. אל תוותרו גם אם בשבוע שבועיים הראשונים הגור מפספס במקום כזה או אחר, הראו לו כמה טוב לעשות צרכים מחוץ לבית ותגמלו אותו בחטיפים ושבחים. עם הזמן אתם תראו כיצד הקשר בינכם לבין הגור הופך לאמיץ וחזק יותר. כיצד הוא נהנה לצאת לטיולים בגלל הצ'ופרים והמילים הטובות וכיצד הבית הופך לנקי ונעים יותר לכולם.  

 

 

Dog Leader
אורי מגד - מאלף כלבים ומומחה בטיפול בבעיות התנהגות




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב